Λίπωμα μαστού

Λίπωμα μαστού

. 1 λεπτό διάβασμα

Το λίπωμα του μαστού είναι ένας καλοήθης όγκος που δημιουργείται από υπερβολική συσσώρευση και υπερανάπτυξη λιπώδους ιστού. Συνήθως μεγαλώνει με πολύ αργό ρυθμό, και διαγιγνώσκεται σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών. Η παρουσία του δεν συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση του λιπώματος θα τεθεί κατά τη διάρκεια διερεύνησης ενός ψηλαφητού ογκιδίου. Τα περισσότερα λιπώματα είναι ανώδυνα, μαλακά στην υφή και ευκίνητα. Στη μαστογραφία και τον υπέρηχο συνήθως δεν έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά, και εμφανίζονται ως καλά περιγεγραμμένες μάζες που έχουν ηχομορφολογικά και ακτινομορφολογικά χαρακτηριστικά του λιπώδους ιστού.

Λίπωμα Μαστού

Πως αντιμετωπίζεται το λίπωμα;

Η ύπαρξη ενός λιπώματος στο μαστό δεν συνεπάγεται περαιτέρω αντιμετώπιση ή συχνότερο έλεγχο. Χειρουργική αφαίρεση απαιτείται στις περιπτώσεις που το λίπωμα αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος, αν προκαλεί ασυμμετρία στους μαστούς ή όταν τα απεικονιστικά ευρήματα υποδεικνύουν την πιθανότητα ύπαρξης επιπλέον αλλοιώσεων στο μαστό. Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται με αρχές Ογκοπλαστικής Χειρουργικής ώστε να επιτυγχάνεται το ελάχιστο τραύμα στο μαστό και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.