Πορεκτασία - Εκτασία Γαλακτοφόρων Πόρων

Πορεκτασία - Εκτασία Γαλακτοφόρων Πόρων

. 1 λεπτό διάβασμα

Η εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων (mammary duct ectasia) είναι πάθηση που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως σε γυναίκες άνω των 45 - 50 ετών. Χαρακτηρίζεται από διάταση των κεντρικών, υποθηλαίων πόρων που γεμίζουν με παχύρρευστο έκκριμα, ενώ συγχρόνως περιβάλλονται από φλεγμονώδη στοιχεία. Δεν αποτελεί προκαρκινική κατάσταση ούτε προδιαθεσικό παράγοντα για καρκίνο του μαστού, και συχνά σαν πρώτη εκδήλωση έχει ορώδες, οροαιματηρό ή παχύρευστο έκκριμα από τη θηλή. Μπορεί να επιπλακεί με οξεία φλεγμονή-απόστημα ή χρόνια φλεγμονή (πλασματοκυτταρική μαστίτιδα) και αρκετές φορές προκαλεί εισολκή της θηλής.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πορεκτασίας;

Συνήθως, η εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αν παρατηρηθούν συμπτώματα, θα είναι:

- Έκκριση ρυπαρού λευκού, πρασινωπού ή μαύρου χρώματος υγρού από τη θηλή.

- Ερυθρότητα στη θηλή και την περιοχή γύρω από αυτήν

- Ευαισθησία της θηλής και της γύρω περιοχής

- Εισολκή θηλής

- Ογκίδιο μαστού στην περιοχή κοντά στον αποκλεισμένο πόρο

- Μαστίτιδα-βακτηριακή λοίμωξη – μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στον προσβεβλημένο γαλακτοφόρο πόρο το οποίο θα προκαλέσει ευαισθησία στο μαστό, φλεγμονή γύρω από την περιοχή και πυρετό.

Τα συμπτώματα της εκτασίας των γαλακτοφόρων πόρων συνήθως βελτιώνονται από μόνα τους. Ωστόσο, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι επίμονα, και ιδίως εάν παρατηρείται έκκριση υγρού από τη θηλή, η θηλή είναι ανεστραμμένη ή αν υπάρχει κάποια εμφανής αλλαγή στο μαστό, να γίνεται κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε πιθανή ύποπτη αλλοίωση.